Un nou scandal de proportii zdruncina din temelii credibilitatea si profesionalismul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si, implicit, a Directiei brailene.
Sintem, din nou, in pragul unei crize comparabile, din multe puncte de vedere, cu criza gripei aviare. Sintem la un pas de a ucide, din nou, milioane de pasari. Dar, culmea, pentru a afla toate acestea, a fost nevoie de un incident violent, in care actori au fost veterinarii si taranii din comuna Salcia Tudor.
Concret, zilele trecute, intre o familie de sateni din Salcia si veterinarii din zona a avut loc o incaierare fara precedent. Taranii s-au suparat foc pe veterinari pentru ca nu le-au vaccinat la timp pasarile, iar ca urmare, in doar citeva zile, le-au murit cu sutele. Mai mult, taranii spun ca zburatoarele nu au mai fost vaccinate de 13 luni. De cealalta parte, medicul veterinar si subalternii sai afirma cu tarie ca au facut toate vaccinarile la timp, conform unui program prestabilit, si ca pasarile moarte nu ar fi dintre cele bastinase, ci aduse gata bolnave de la Braila. Iar boala ar fi pseudopesta aviara. In ciuda acestor divergente, insa, la Salcia, veterinarii nu au recoltat nici macar o proba care sa confirme sau sa infirme prezenta virusului. Cel putin suspecta aceasta atitudine, caci, se stie, pseudopesta este o maladie catalogata drept cea mai contagioasa boala a pasarilor, care se aseamana foarte mult cu gripa aviara. Spre deosebire de gripa aviara, insa, pentru care nu exista nici remediu nici tratament profilactic, pseudopesta poate fi prevenita prin vaccinarea de trei ori pe an: februarie - martie, iunie - iulie, noiembrie - decembrie. Iata de ce afirmatia doctorului: "Inca de la jumatatea lunii august, am inceput campania de vaccinare de toamna", ridica un al doilea semn de intrebare. Dar lucrurile nu se opresc aici. Director