Pierderea de viteza a economiei romanesti este cauzata mai degraba de industrie, aprecierea leului si conditiile monetare restrictive de anul trecut decat de o corelatie cu incetinirea din zona euro, spun analistii.
Aprecierea leului din ultimii aproape trei ani a afectat competitivitatea industriei, cauzand incetinirea economiei din aceasta perioada, sunt de parere analistii din banci.
"E greu sa legi evolutia economica a Romaniei de o singura variabila, cum ar fi zona euro, cand de fapt avem de-a face cu mai multe variabile care ne influenteaza", spune Radu Craciun, seful departamentului de cercetare al bancii ABN Amro Romania.
Craciun estimeaza ca ritmul consumului nu pare sa fi incetinit, asa ca pierderea de viteza a economiei nu poate fi pusa pe seama unei relaxari a consumului, dupa cresterile puternice din ultima perioada.
Economia si-a incetinit ritmul de crestere pana la 5,6% in trimestrul al doilea al acestui an, fata de 6% in primul trimestru si de 7,8%, in trimestrul al doilea din 2006.
Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank Romania, pune reducerea ritmului de crestere economica pe seama "efectului intarziat al politicii monetare restrictive din 2006, cand banca centrala a tinut sus ratele dobanzii".
Pe ramuri, cel mai probabil industria a cauzat rezultatul slab de crestere economica, estimeaza analistul ING. Productia industriala a crescut cu 4,8% in trimestrul al doilea, fata de 7,1% in primul trimestru, de unde si cresterea economica mai redusa. Ce a stat insa la baza productiei mai slabe?
"Aprecierea leului din ultimii ani incepe sa afecteze tot mai mult competitivitatea industriei. Estimam ca efectele aprecierii se vor mai vedea si in a doua jumatate a anului, pentru ca ia timp ca pierderea competitivitatii sa se transmita efectiv in nivelul productiei", arata Dascalu.
De altfel, depr