Reacţiile la avizul negativ dat marţi proiectului care ar fi putut modifica legea minelor, prin care se prevedea interzicerea folosirii cianurilor pe teritoriul României, nu au întârziat să
Reacţiile la avizul negativ dat marţi proiectului care ar fi putut modifica legea minelor, prin care se prevedea interzicerea folosirii cianurilor pe teritoriul României, nu au întârziat să apară.
După votul deputaţilor din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, verdictul a fost dat: cianurile pot fi folosite în minerit.
Interdicţia prevăzută de proiectul legislativ a fost respinsă fiindcă 19 dintre cei 29 de membri ai Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor au votat avizul negativ ori s-au abţinut.
Cei care au susţinut folosirea cianurilor în minerit au fost reprezentanţii PD, iar deputaţii PSD s-au abţinut.
Interzicerea cianurii în minerit a fost susţinută şi votată de reprezentanţii PNL, PRM şi UDMR, dar pentru că majoritatea deputaţilor era de cealaltă parte a baricadei, proiectul care modifică legea minelor şi prin care se prevedea interzicerea folosirii cianurilor în ţara noastră a căzut.
Reacţiile n-au întârziat să apară. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu (PNL), a cerut ieri conducerilor PD şi PSD să-şi precizeze poziţia vizavi de atitudinea reprezentanţilor celor două formaţiuni politice din Comisia de specialitate şi avertizează că la votul din plen asupra acestei legi va cere apel nominal pentru a se vedea "foarte clar" ce grup parlamentar doreşte o Românie curată şi sănătoasă şi cine susţine folosirea cianurilor pe teritoriul ţării noastre.
Reziduurile de cianuri nu trebuie eliberate în mediu
În minerit, cianura de sodiu (NaCN) se foloseşte de aproximativ 30 de ani la scară largă, ca agent