Foto: Cotidianul
Locuintele din blocuri s-au scumpit cu peste 15% in acest an. O casa in apropierea Bucurestiului a devenit o solutie mai ieftina pentru cei care doresc o locuinta. Cererea pentru case din lemn creste deoarece pretul este mai mic decit in cazul celor din zidarie.
„Din ce in ce mai multe sint cererile pentru casele din lemn, alegere justificata de caracteristicile pe care le are o astfel de constructie: timp redus de executie, randament termic bun, grad mare de rezistenta la seism“, spune Anca Gheorghiu, PR manager la compania ACED Construct.
Cu toate acestea, dincolo de factorul pret, cei care opteaza pentru o astfel de locuinta trebuie sa fie atenti la calitatea finisajelor si la modul in care e executata. In caz contrar, pot aparea probleme mari.
Izolarea termica si fonica este foarte importanta. De ea depind confortul celor care locuiesc in acest imobil, dar si rezistenta cladirii. „Trebuie ca acea casa sa fie corect proiectata. Tendinta aceasta de locuinta ieftina si usor de realizat poate duce la probleme cum ar fi termoizolatie insuficienta si prost realizata sau izolatie acustica insuficienta.
O astfel de constructie colectiva, in sensul de doua apartamente suprapuse, nu este de recomandat, deoarece este greu de izolat acustic. O locuinta colectiva dintr-un astfel de sistem usor nu as recomanda“, spune Marius Smigelschi, director executiv la Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism.
O buna izolare termica reduce pierderile de caldura si protejeaza si materialul. „Daca sint realizate cum trebuie, rezista. Exista bisericile din lemn care rezista de sute de ani“, mai spune acesta.
O alta mare problema a constructiilor din lemn o reprezinta faptul ca sint vulnerabile la foc. „Pot sa ia foc chiar daca lemnul este ignifugat. De aceea casa trebuie bine gindita. D