Reprezentanţi ai NASA şi ai Marinei Americane au debarcat, ieri, la Arad. Americanii au vrut să vadă cum este judecat hackerul arădean Victor Faur, acuzat că a spart codurile şi a intrat ilegal în sistemele informatice ale acestor instituţii americane.
Din păcate pentru cei de la NASA, procesul a început ca în România, cu o amânare adică, pentru că avocatul tânărului din Arad a lipsit. “Am depus cerere de amânare, să ne putem pregăti corespunzător apărarea, în condiţiile în care dosarul este foarte voluminos şi a stat multă vreme la judecător”, a declarat telefonic apărătorul ales al inculpatului. Totuşi, în instanţă, atât cei de la NASA, Marina Americană, cât şi reprezentanţii Departamentului de Energie al SUA s-au constituit părţi civile împotriva arădeanului.
Americanii pretind daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru pătrunderea ilegală în peste 150 de calculatoare. Tot ieri, judecătorul a decis să nu mai prelungească interdicţia de a părăsi ţara în cazul lui Victor Faur. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au trimis în judecată pe Victor Faur pentru accesarea neautorizată a unui sistem informaţional.
Potrivit DIICOT, în perioada noiembrie 2005-septembrie 2006, tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice aparţinând agenţiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy şi US Departament of Energy (DoE).
Faur a folosit numele de utilizator şi parolele aparţinând personalului autorizat ori legăturile securizate ale acestor servere în reţea. Computerele accesate neautorizat conţineau date ştiinţifice, inclusiv despre programe spaţiale şi despre noi tipuri de tehnologii. (I.C.)
Reprezentanţi ai