Corecţiile din luna august au avut amplitudini diferite pe cele două pieţe. Luna august a demonstrat o dată în plus gradul scăzut de corelare a burselor autohtone. În perioada de corecţii Corecţiile din luna august au avut amplitudini diferite pe cele două pieţe.
Luna august a demonstrat o dată în plus gradul scăzut de corelare a burselor autohtone. În perioada de corecţii maxime, când indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au resimţit scăderi cuprinse între 9% şi 13%, indicele compozit al fostei pieţe electronice Rasdaq a înregistrat o depreciere mai temperată, de 7%.
Randamentele aduse, în primele opt luni, de plasamentele pe piaţa Rasdaq au depăşit 130%, după ce, în prima jumătate a anului, investitorii îşi dublaseră, practic, investiţiile. Evoluţia acestei pieţe, renumită pentru câştiguri de peste 1.000% în cazul unor emitenţi, nu s-a corelat, însă, cu BVB nici pe parcursul căderii pieţelor externe. Plusuri şi minusuri ale lipsei de corelare Adrian Lupşan, analist în cadrul Intercapital, observă că "piaţa Rasdaq a înregistrat o volatilitate mult mai scăzută comparativ cu piaţa principală, în perioada corecţiilor care au avut loc pe parcursul lunii august.
Astfel, indicele RASDAQ-Compozit a început luna la 5.481,00 puncte, iar minimul, înregistrat în data de 17 august, a fost de 5.096,11 puncte, ceea ce indică o depreciere de aproximativ 7%. Variaţia a avut loc pe o lichiditate realizată de investitorii autohtoni". Faptul că fosta piaţă electronică evoluează, în continuare, independent de BVB prezintă atât aspecte pozitive, dar şi negative. "Lipsa de corelare demonstrează potenţialul de capitalizare încă ridicat pentru piaţa electronică", susţine Lupşan.
Această situaţie a fost înregistrată şi pe piaţa poloneză în ultimii trei-patru ani, indicele WIG 80, care monitorizează evoluţia celor mai puţin lichide companii, înregistrând randa