Un drum roman pietruit de o inestimabila valoare istorica, aflat pe raza orasului Geoagiu, este subiect de disputa intre arheologii Muzeului din Orastie si administratia locala.
In timp ce arheologii sustin ca primaria l-a distrus cu buna stiinta si nu face nimic pentru remedierea distrugerilor, primarul pretinde ca, de fapt, el este cel care a protejat monumentul istoric si ca la mijloc sunt interese politice.
Drumul roman este clasat in categoria A, care include cele mai importante vestigii istorice si, conform reglementarilor legale, acesta ar trebui protejat. Reprezentantii muzeului din Orastie spun ca Primaria Geoagiu a dat voie utilajelor grele care merg la cariera de travertin din zona, exploatata de SC Marmosim SA, dar si altor masini de mare tonaj sa foloseasca acest drum, dupa demararea lucrarilor de reabilitare a doua strazi din Geaogiu, respectiv Pinului si Feredului. "Primarul a stopat traficul pe cele doua drumuri si l-a deviat pe drumul roman, desi acesta era marcat corespunzator pe PUG si era cunoscut de primarie. Un monument nu se calareste cu basculanta, iar raul a fost deja facut", a declarat Mihai Castaian, reprezentantul muzeului din Orastie. Acesta spune ca a protestat si a facut numeroase demersuri pentru remedierea distrugerilor, numai ca s-a izbit de indiferenta factorilor responsabili si chiar a fostei directoare a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Adriana Pescaru. "Este o situatie clara de malpraxis arheologic. Nu a vrut sa constate respectivele distrugeri, s-a facut ca nu observa utilajele", a mai spus Castaian.
Reprezentantul muzeului din Orastie spune ca vina principala este a primarului Simion Maris, care, "pentru a face servicii politice, nu a tinut cont de reglementarile legale", iar politia nu a declansat cercetarea penala pentru distrugerea monumentului, pentru ca nu ar fi avut calculat prejudiciul.