Stocarea dioxidului de carbon în puţurile de petrol şi gaz epuizate ar reduce efectele încălzirii globale Îngroparea în pământ a dioxidului de carbon (CO2), principalul gaz cu efect
Stocarea dioxidului de carbon în puţurile de petrol şi gaz epuizate ar reduce efectele încălzirii globale
Îngroparea în pământ a dioxidului de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră, poate fi soluţia optimă pentru domolirea încălzirii accentuate a climei. Deşi experţii în domeniul energiei sunt încrezători în viitorul acestei soluţii încă experimentale, ecologiştii o privesc cu o oarecare suspiciune.
Prin această nouă tehnologie, CO2 ar urma să fie injectat în puţurile de petrol sau de gaz epuizate. Înainte de îngropare, s-ar proceda la lichefierea gazului. Odată injectat, CO2 nu va mai putea contribui la creşterea încălzirii globale.
Utilizat încă de multe decenii pentru recuperarea asistată a petrolului, acest procedeu reprezintă, după părerea specialiştilor americani, una dintre metodele cele mai promiţătoare pentru lupta împotriva încălzirii planetare. "CO2 este principalul gaz responsabil de producerea efectului de seră, iar cantităţile prezente actualmente în atmosferă cresc foarte repede", explică Dag Nummedal, directorul Institutului de Cercetare Energetică a Universităţii din Wyoming.
"De vreo cinci ani, comunitatea internaţională încearcă să se pună de acord asupra modalităţilor de a elimina CO2 din atmosferă, în cel mai raţional, mai economic şi mai puţin nociv mod cu putinţă. Cea mai bună propunere rămâne ideea de a-l stoca în pământ.
Puţurile de petrol şi de gaz epuizate constituie la ora actuală cel mai bun loc pentru a realiza acest proces. Pe termen lung, proiectul vizează să încurajeze dezvoltarea industriei private în ceea ce priveşte sechestrarea gazului", adaugă Nummedal.
În pământ, pentru totdeauna Gazul va fi co