Harsova, aparent un orasel plictisitor de pe malul Dunarii, unde timpul parca sta in loc, este un adevarat "El Dorado" pentru arheologi, unde, au descoperit un al doilea oras, subteran, si anume "Cetatea Mortilor", o asezare cosmopolita, ce ascunde relicvele a sapte milenii de civilizatie, scrie Jurnalul National de joi.
Vestigiile cele mai impresionante sunt cetatea Carsium, inaltata de romani la inceputul erei noastre, ce a rezistat pana in anul 1829, Tell-ul neolitic, o colina artificiala ridicata in timp, ce reprezinta "perla coroamnei", si alte podoabe precum cateva cimitire stravechi. Restul relicvelor sunt inca sunt pamant, asteptand sa fie desoperite.
Tell-ul de la Harsova, unul dintre cele mai importante obbiective de acest gen din sud-estul Europei, apartine "Culturii Gumelnita", si anume epocii pietrei slefuite, in jurul anilor 4600. Movila inalta de 12 metri, rupta abrupt in directia Dunarii, este locul in care arheologii sapa de decenii bune pentru a gasi vestigiile "adormite"in pamant: urme de cioburi si oase stravechi apartinand "locuitorilor" de toate neamurile care, dupa ce au roit cateva mii de ani prin lume, s-au asezat aici sa-si petreaca restul eternitatii.
Santierul argeologic, putin mai mare ca un teren de handabal, este "poligonul experimental" al arheologilor romani si francezi, un stil nou de cercetare pus in practica inca din 1993.
Investigatiile speciale simt coordonate de un "tandem" international, partea romana fiind reprezentata de arheologul Dragomir Popovici, sef de sectie la Muzeul National de Istorie a Romaniei, iar partea franceza de Bernard Randoin, arheolog de la Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta.
Cercetatorii romani si francezi pun accentul pe descoperirea urmelor materiale, tintele vizate fiind artefactele de ceramica, unelte, podoabe sau arme. Astfel se ur