Pe raza judetului Braila nu s-a cultivat soia modificata genetic in anul 2007, anunta Ministerul Agriculturii. Autoritatile dezmint astfel informatiile Greenpeace, care sustinea ca au descoperit cateva zeci de hectare cultivate cu organisme modificate genetic (OMG).
Din informatiile furnizate de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, pe raza judetului Braila nu s-a cultivat soia modificata genetic in anul 2007.
”Suspiciunile Greenpeace privind cultivarea soiei modificata genetic in judetul Braila, de catre SC TCE 3 Brazi, au fost infirmate de rezultatele negative ale testelor, efectuate cu ocazia controlului realizat de reprezentantii Garzii de Mediu impreuna cu DADR Braila, in prezenta reprezentantului societatii in cauza, in data de 5.09.2007”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Agriculturii.
“Consideram ca actiunea initiata de Greenpeace, aduce prejudicii de imagine Romaniei, ca stat membru al Uniunii Europene, in care functioneaza principiul libertatii de alegere”, se mai arata in document.
Pe de alta parte, Greenpeace sustine ca cei care propaga informatii false sunt reprezentantii autoritatilor. “Noi am descoperit OMG-uri in zona Brailei, si avem rezultatele oficiale, de la laboratorul din Viena care arata ca plantele testate sunt OMG.
Insa, cei de la Garda de Mediu au luat probe dintr-un singur loc al campului si nu aveau echipamen complet. Au facut analizele fara manusi, iar rezultatele nu pot fi recunoscute oficial. Pentru acest lucru ar trebui ca ele nsa fie facute la un laborator atestat de Uniunea Europeana”, a declarat pentru HotNews Gabriel Paun, coordonator de campanii la Greenpeace.
Porumbul modificat genetic MON 810 rezistent la Sfredelitorul porumbului, este aprobat in cultura in Uniunea Europeana si deci si in Romania.
S