Zilele acestea mass-media anunta, cu surle si trimbite, noua sesiune parlamentara ca pe o strasnica batalie politica, in urma careia se vor schimba, aparent, multe. Votul uninominal, motiunea Geoana, legile sigurantei nationale, ANI, europarlamentarele, toate aceste teme par a fi ogorul pe care politicienii nostri, cu minecile suflecate, se pregatesc sa iasa la arat. Asa sa fie, insa nu cumva avem de-a face cu un nou simulacru de competenta si responsabilitate si cu un exercitiu de imagine, atit de indelung exersat incit a intrat, involuntar, in practicile politicianului roman?
Uninominalul parea un subiect rezolvat, dat fiind acordul politic semnat de majoritatea partidelor parlamentare (cu exceptia PRM) pe varianta Pro Democratia. Nea Nicu Vacaroiu, insa, scapat de sub supraveghere, a luat una mica si a inceput sa bolboroseasca ceva despre alte doua variante… Se stie ca, la Domnia-Sa, gura vorbeste fara posesor, insa s-ar putea, la fel de bine, ca acesta sa fie semnalul ca PSD doreste alte intelegeri si alt fel de negocieri. Ramine de vazut daca e asa si daca amenintarea presedintelui cu un nou referendum va avea efect…
Oricum, in afara de acest proiect de lege, multe altele asteapta sa fie folosite drept cimp de negociere intre partide si intre oameni politici. Dincolo de iluzia ca Parlamentul lucreaza stau, insa, interesele private ale afaceristilor politici, pentru care fiecare pachet de legi e un strasnic prilej de a incheia noi aliante, de a destrama altele si de a trage foloasele financiare propuse. Legea lustratiei, modificarea Codului Penal si a legii CNSAS, a legii energiei si a gazului metan, toate vor fi, cu siguranta, moneda de schimb pentru baronii din partide.
Motiunea de cenzura a PSD pare a fi, mai degraba, motiunea lui Mircea Geoana. Luat, din nou, la misto de mai toata clasa politica – dar si de presa –, pre