Reprezentanti ai NASA, ai Marinei Americane si Departamentului de Energie al SUA au fost prezenti la Arad, joi, la prima infatisare in procesul impotriva hackerului aradean Victor Faur, acuzat ca a spart codurile si a intrat ilegal in sistemele informatice ale acestor institutii americane.
Procesul a inceput cu o amanare, pentru ca avocatului tanarului din Arad a lipsit.
Cele trei institutii americane s-au constituit parti civile impotriva aradeanului, caruia ii pretind daune de aproximativ 1,7 milioane de euro pentru patrunderea ilegala in peste 150 de calculatoare.
"Am depus cerere de amanare, sa ne putem pregati corespunzator apararea, in conditiile in care dosarul este foarte voluminos si a stat multa vreme la judecator", a declarat telefonic, Agentiei Mediafax, avocatul aradeanului, Nelu Panga.
Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 27 septembrie, iar judecatorul a decis sa nu mai prelungeasca interdictia de a parasi tara in cazul lui Victor Faur.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-au trimis in judecata pe Victor Faur (23 de ani), din Arad, pentru savarsirea, in forma continuata si concurenta, a mai multor infractiuni prevazute de Legea 161/2003, in legatura cu accesarea neautorizata a unui sistem informational.
Potrivit porucorilor DIICOT, in perioada noiembrie 2005-septembrie 2006 tanarul a accesat fara drept, in mod repetat, incalcand masurile de securitate, sistemele informatice apartinand agentiilor americane National Aeronautics and Space Administration (NASA) - Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center, (GSFC) US Departament of Navy si US Departament of Energy (DoE). Faur a folosit numele de utilizator si parolele apartinand personalului autorizat ori legaturile securizate ale acestor servere