Ministerul Sănătăţii a emis, ieri, un avertisment ce îi vizează pe românii care călătoresc în Italia asupra pericolului îmbolnă-virii de febră Chikungunya. Astfel de cazuri de febră au apărut în zona de nord - est a Italiei, în regiu-nea Emilia Romagna, districtul Ra-venna. Afecţiunea se transmite prin înţepătura unei specii de ţânţari care în anii ’90 s-a localizat şi în unele ţări de pe coasta Mării Adriatice şi Mediterane.
Boala nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar singurele măsuri eficiente sunt cele de protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari, respectiv purtarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi, folosirea de plase speciale pentru acoperirea patului şi/sau plase la geamuri şi uşi, precum şi folosirea de creme şi spray-uri de protecţie împotriva ţânţarilor. Autorităţile italiene au previzionat că din punct de vedere climatic sunt întrunite condiţii de persistenţă a populaţiilor de ţânţari, chiar până în luna noiembrie. Ministerul Sănătăţii a emis, ieri, un avertisment ce îi vizează pe românii care călătoresc în Italia asupra pericolului îmbolnă-virii de febră Chikungunya. Astfel de cazuri de febră au apărut în zona de nord - est a Italiei, în regiu-nea Emilia Romagna, districtul Ra-venna. Afecţiunea se transmite prin înţepătura unei specii de ţânţari care în anii ’90 s-a localizat şi în unele ţări de pe coasta Mării Adriatice şi Mediterane.
Boala nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar singurele măsuri eficiente sunt cele de protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari, respectiv purtarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi, folosirea de plase speciale pentru acoperirea patului şi/sau plase la geamuri şi uşi, precum şi folosirea de creme şi spray-uri de protecţie împotriva ţânţarilor. Autorităţile italiene au previzionat că din punct de vedere climatic sunt întrunite condiţii de persistenţă a populaţiilor de ţânţari, chiar pân