Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă este privit cu ochi buni de MAE, dar cu neîncredere de premierul României. Mihai Gheorghiu, secretar de stat în MAE şi şeful
Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă este privit cu ochi buni de MAE, dar cu neîncredere de premierul României.
Mihai Gheorghiu, secretar de stat în MAE şi şeful Departamentului pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, a declarat că proiectul va fi transmis "tuturor misiunilor noastre să-l studieze, să ne trimită comentarii, propuneri din partea persoanelor din comunitatea românească interesată".
El a mai afirmat că există capacitatea de a pune în practică acest proiect, dar numai după ce va fi aprobat de parlament. În acest sens, se va introduce registrul electoral, care va fi susţinut de misiunile diplomatice, aceasta constituind o condiţie obligatorie pentru a putea vota.
"Cei stabili într-un anumit spaţiu vor trebui să transmită misiunilor diplomatice dorinţa de înscriere în registrul electoral cu 60 de zile înainte de vot, astfel încât să existe o evidenţă reală a celor care votează", a spus Mihai Gheorghiu.
În urmă cu două zile, într-un interviu acordat unui post de televiziune, premierul Tăriceanu a afirmat că "România nu are capacitatea de a pune în aplicare acest sistem de vot".
O problemă legată de priorităţi
Gheorghiu a afirmat că "fiind un proces în premieră, e posibil ca acesta să fie diagnosticul. Dacă parlamentul va considera că e un proiect de lege necesar, sigur că tot ceea ce înseamnă construcţie, logistică, va urma. E o problemă de priorităţi.
Dacă parlamentul va considera că e important, în mod sigur se vor găsi şi căile tehnice de a-l face". Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru instituit în decembrie 2006.
El reprezintă o premieră legislativă în