Chiar daca cererea de locuinte este mare, nu terenurile pe care se poate construi sint cele mai cautate. Specialistii considera ca cea mai consistenta crestere a valorii o vor avea terenurile agricole. „De la inceputul anului, cred ca pe acest segment s-au inregistrat cresteri de pret de 15-20%.
Este greu de facut insa o medie a preturilor, pentru ca depind de caracteristicile terenului“, afirma Ioan Radu Zilisteanu, purtator de cuvint al Asociatiei Agentilor Imobiliari.
Comunele din apropierea Bucurestiului sint asaltate de locuitori ai Capitalei care doresc sa-si construiasca o casa. Cresterea preturilor apartamentelor si terenurilor situate in zonele semicentrale sau periferice ale Bucurestiului a facut ca aceasta varianta sa fie singura valabila pentru cei din clasa de mijloc.
Problema este ca, si in acest caz, preturile au ajuns la cote ridicate, in conditiile in care si dezvoltatorii de proiecte imobiliare s-au orientat spre aceste zone, deoarece terenurile mai ieftine aduc un profit mai consistent. In prezent, in apropierea Bucurestiului se construieste mult. Preturile au ajuns la un nivel care in urma cu doi-trei ani era greu de imaginat.
Astfel, in localitati precum Stefanesti si Tunari, agentii spun ca un teren bun se vinde cu 80-110 euro/mp, in vreme ce, in Mogosoaia sau in Buftea, preturile practicate sint de 90-120 de euro/mp. In sud sint cele mai mici preturi, agentii imobiliari vorbind de 40-60 de euro/mp in localitati precum comuna Berceni.
La acest nivel de pret sint insa terenurile aflate in zonele nu foarte cautate, deoarece parcelele situate in apropierea Bucurestiului se vind cu 80-100 de euro. Cu 100 de euro se vind si terenurile din zona Popesti-Leordeni. In nord, preturile sint mai mari: 100-150 de euro/mp in Otopeni, 100-120 de euro/mp in Corbeanca si 150-300 de euro in Pipera.