Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie, institutie regulatoare din Marea Britanie, a aprobat, joi, crearea de embrioni animalo-umani si folosirea lor in cercetare. Decizia a venit dupa rezultatele unei consultari publice prezentate saptamana aceasta, din care a reiesit ca majoritatea britanicilor sunt de acord cu aceasta idee, desi criticii spuneau pana acum ca lumea va fi terifiata de o astfel de mutatie genetica. Potentialul descoperirii este legat de posibilitatea dezvoltarii maladiilor grave, cum ar fi Alzheimer.
Un comitet pentru acordarea licentelor urmeaza sa organizeze in noiembrie audieri individuale prin care sa evalueze practicile cu embrioni hibrizi, pentru care institutiile King's College din Londra si Universitatea din Newcastle au facut cereri in urma cu mult timp, anunta Cotidianul.
Regulatorul britanic a stabilit ca nu exista nici un motiv pentru care sa previna aceasta cercetare, insa a tinut sa precizeze ca opinia publica i se va opune daca nu este strans incadrata de norme si daca nu conduce la progrese medicale si stiintifice. Practica pentru care s-au luptat cercetatorii se rezuma la imbinarea de celule umane cu ovule animale prelevate de la vaci moarte in scopul extragerii de celule susa, ce au capacitatea de a fi transformate in orice tip de tesut.
Embrionii vor fi in proportie de 99% umani, cu o componenta animala de circa 0,1 %, insa vor fi distrusi in timp de 14 zile si nu vor putea fi implantati intr-un uter, fiind folositi doar in cercetare.
In momentul de fata insa, oamenii de stiinta se pot sprijini doar pe ovulele umane ramase in urma tratamentelor de fertilitate. Aceste rezerve sunt tot mai reduse si nu sunt intotdeauna de buna calitate.
Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie, institutie regulatoare din Marea Britanie, a aprobat, joi, crearea d