Aflu, cu oarecare surprindere, despre infiintarea unui sindicat al preotilor la Iasi, sub numele de "Sfantul Mucenic Gheorghe". In principiu, dat fiind ca la nivel formal prelatii nu sunt decat niste functionari ai statului, un sindicat al lor nu e nici daunator, nici ilegal.
Dimpotriva, discutand doar la acest nivel, e chiar de dorit sa existe o astfel de asociere care sa lupte pentru drepturile acestor salariati ai statului. Si totusi, mi-am exprimat de la bun inceput surprinderea pentru ca, vrem sau nu, Biserica Ortodoxa Romana nu e doar o simpla institutie, asemenea tuturor celorlalte institutii. Biserica nu se lupta, in principiu, nici cu efectele caniculei sau ale inundatiilor, nu are puterea sa mareasca pensiile, nu e investita de popor sa-i rezolve vreo problema sociala. Biserica are un singur rol pe care si-l asuma explicit: acela de a reprezenta autoritatea divina pe un anumit teritoriu.
Nu vreau sa intru aici in jocul demarat deja de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care, respingand temeiul legal al infiintarii sindicatului, n-a ezitat sa acuze initiativa, "banuind" public ca la originea acestei organizatii ar fi preotul Petrica Florea, cunoscut in Moldova intrucat este cercetat penal pentru sechestare de persoane si se afla, conform Mitropoliei, "sub canonul duhovnicesc de oprire totala de la savarsirea lucrarilor sfinte". Coborarea in derizoriu a unei asemenea initiative e aproape fireasca daca ne gandim ca e vorba totusi de B.O.R., o institutie care devine, in genere, extrem de agresiva si de ferma cand e vorba despre abateri de la normele impuse de traditie.
De asemenea, nu gasesc ca e timpul, deocamdata, sa comentez necesitatea infiintarii unui asemenea sindicat, care isi asuma deja peste trei sute de membri si care se vrea, conform scrisorilor oficiale inaintate B.O.R., o reactie si o solutie la "tortura, imensele abuzuri si