Efectele crizei creditelor de pe piaţa americană s-au resimţit deja în vestul continentului, în timp ce ţările din restul Europei sunt în aşteptarea undei de şoc După mai bine de 10
Efectele crizei creditelor de pe piaţa americană s-au resimţit deja în vestul continentului, în timp ce ţările din restul Europei sunt în aşteptarea undei de şoc
După mai bine de 10 ani de creştere exuberantă, preţurile proprietăţilor din Europa sunt pe cale să se stabilizeze vizibil.
Însă cât de sănătos este sectorul imobiliar al statelor de pe vechiul continent? Specialiştii prevăd că preţurile caselor de aici vor primi o lovitură, dar nu atât de severă ca aceea din SUA, şi prevăd creşteri mai puţin spectaculoase.
Criza creditelor ipotecare din SUA a pornit de la americanii săraci care nu au mai reuşit să-şi plătească ratele pentru creditele ipotecare. În ultimii ani, "visul american" a devenit un ideal mult mai accesibil. Cei care nu aveau nicio dovadă a veniturilor, nu posedau conturi în bancă şi nici nu aveau un istoric bun de plată puteau doar să spere la o casă a lor.
Explozia creditelor ipotecare subprime, în urma căreia toţi cei din categoria de mai sus puteau obţine împrumuturi pentru a-şi cumpăra case a schimbat totul.
Până şi cei care nu-şi puteau permite să plătească nici măcar dobânzile au reuşit să-şi achiziţioneze o locuinţă, ademeniţi de posibilitatea de refinanţare a împrumutului susţinută de valoarea în creştere a imobilelor. În cele din urmă totul s-a prăbuşit.
Locuinţe cu 4,9% mai scumpe în zona euro, în 2007
Dobânzile de referinţă tot mai mari şi scăderea preţului caselor i-au prins între ciocan şi nicovală pe creditori şi pe împrumutaţi deopotrivă.
Efectele colapsului creditelor ipotecare subprime din SUA s-au făcut resimţite în întreaga lume şi s-au făcut mult mai vizibile pe pieţele financiare. Pentru a