In luna iulie, publicatia on-line Atitudinea (www.atitudinea.ro) a realizat o cercetare proprie pe baza comentariilor cititorilor de pe forumurile electronice a 10 publicatii romanesti (Adevarul, Libertatea, Evenimentul zilei, Cotidianul, CanCan, Gandul, Jurnalul National, Gardianul, Catavencu si Romania libera). Scopul era acela de a afla care este atitudinea romanilor fata de evenimentele prezentate in ziare. Dupa ce au analizat 166 de comentarii, rezultatele au stabilit ca romanii au o atitudine critica (60%) fata de stiri si ca o foarte mare parte (22%) folosesc un limbaj vulgar sau licentios pentru a-si spune opiniile. Restul comentariilor sunt neutre sau apreciative.
Asadar 22% dintre comentariile inregistrate de pe forumuri contineau expresii obscene sau apelative gen "bolnav la cap", "bestiile comuniste", "badaran handicapat", "infractor infatuat", "Bas(in)escu", "jigodie penala", "lingau" s.a.m.d. Procentul ar fi trebuit sa fie si mai mare, spune Atitudinea, insa anumite cotidiene au instaurat o politica mai restrictiva care blocheaza automat astfel de comentarii. Stirile alese au fost deopotriva cu tenta pozitiva sau negativa. Surprinzatoare sunt comentariile critice facute la vestile bune! De exemplu, articolul "Se vor ieftini tarifele la roaming" a fost criticat in totalitate, majoritatea romanilor fiind suparati din cauza intarzierii acestui moment si a pretului care oricum nu este suficient de mic!
Daca ne-am referi doar la aceasta cercetare si la rezultatele ei, concluziile ar fi triste, dar nu ingrijoratoare: romanii sunt carcotasi, o stiam, sceptici, retractili, neinformati, isi dau cu parerea despre orice, chiar daca nu se pricep, prefera sa critice, dacat sa se informeze, sa arunce cu pietre, sa foloseasca invective din cele mai agresive, iar nu argumente. O stiam deja. Problema pe care a readus-o in discutie fara sa vrea aceasta an