Controlul medical dispus de Ministerul Sănătăţii le-a trezit amintiri nostalgice multor cetăţeni din cartierul Tractorul. Majoritatea localnicilor sunt arondaţi la Policlinica Tractorul, unde se află cel puţin şase cabinete de medicină de familie şi un număr dublu de medici.
În sala de aşteptare
cade faianţa
Cabinetele sunt aşezate la etajul II, de-a lungul unui hol care păstrează „parfumul celor mai frumoşi ani”. Izul epocii comuniste te întâmpină de cum intri. Faianţa albă, murdară între rosturi, este ştirbă. Dale întregi s-au dezlipit, lăsând să se vadă tencuiala. De când ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi-a pus în cap să testeze sănătatea poporului, jalnicul decor este „admirat” de tot mai mulţi braşoveni. „Nu prea treceam pe aici, că am silă de doctori, dar ştiţi cum e: nevoia te obligă. Sala asta arată la fel ca acu 20 de ani, nu s-a schimbat prea mult”, ne-a declarat unul dintre localnici, ţinând în mână scrisoarea ministerială care cheamă „poporul” la consultaţie. Bărbatul nu vrea să stea jos. Nici nu are pe ce. Canapelele din vinilin sunt scorojite şi rupte, lăsând buretele să iasă la iveală. Lângă ele zace un scaun de stomatologie „ieşit la pensie”.
Grupurile sanitare nu s-ar preta nici măcar unui şantier, darămite unei clădiri din sistemul sanitar.
Grupuri sanitare
„de şantier”
Spre exemplu, în „baia pentru pacienţi”, unde bolnavii îşi recoltează probele de urină, pereţii sunt scorojiţi şi prezintă urme de infiltraţii. Chiuvetele sunt gri, iar pardoseala este de ciment. Cu toate că în aceste condiţii sunt consultaţi zilnic zeci de paci-enţi, nimeni nu ia nicio măsură. Reprezentaţii Spitalului Jude-ţean - în administrarea căruia se află clădirea Staţionarului Tractorul - susţin că medicii de familie sunt cei care ar trebui să se ocupe de renovări. „Medicii de familie de acolo sunt în comod