Agricultura ecologica se afla, deocamdata, la �nceput de drum, comparativ cu tehnicile folosite �n Uniunea Europeana, �nsa acest domeniu �ncepe sa devina tot mai atractiv pentru fermierii rom�ni. �n fiecare an, legumele si fructele ecologice produse �n tara noastra ajung pe mesele nemtilor, elvetienilor sau olandezilor.
Peste 3.000 de producatori si comercianti de produse ecologice s-au �nregistrat �n 2006 la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ceea ce a facut ca suprafetele cultivate sa creasca de la 110.400 la 143.000 de hectare. "Cu un export de legume si fructe de circa 75 de milioane de euro �n 2006, Rom�nia se situeaza printre primii 20 de exportatori mondiali din domeniu. Peste 20 de milioane de euro din acest export s-au realizat cu produse ale agriculturii ecologice, 75% constituind exportul de nuci", se arata �ntr-un comunicat al Ministerului pentru �ntreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL). Cea mai importanta pondere din suprafetele cultivate ecologic este detinuta de pasunile si plantele furajere, care au totalizat anul trecut 51.200 de hectare, fata de 42.300 de hectare �n 2005.
Producatori rom�ni au realizat anul trecut peste 166.000 de tone de produse ecologice, dintre care circa 8.700 de tone de legume. Productia ecologica vizeaza si sector animal, astfel ca anul trecut, au fost obtinuti 11,2 milioane de litri de lapte de vaca, fata de 10 milioane de litri �n 2005. Productia de lapte ecologic reprezinta, �nsa, un procent foarte redus din cantitatea totala realizata �ntr-un an, estimata la 5,5 miliarde de litri. Pe de alta parte, cresteri importante au fost �nregistrate si �n ceea ce priveste mierea ecologica, cantitatea de 1.243 de tone fiind dubla fata de productia obtinuta �n 2005.
Autori: A.B.
Agricultura ecologica se afla, deocamdata, la �nceput de drum, comparati