De obicei, se spune că jocurile pe computer tâmpesc. Jocul “MindFit”, elaborat de un grup anglo-israelian, contrazice această prejudecată, dovedindu-se, dimpotrivă, un instrument eficient pentru îmbunătăţirea funcţionării creierului.
O cercetare realizată în cadrul Universităţii din Tel Aviv, ale cărei rezultate au fost prezentate la începutul anului la cel de-al VIII-lea congres internaţional al maladiilor Alzheimer şi Parkinson, a demonstrat că folosirea acestui joc pe computer îmbunătăţeşte funcţionarea creierului populaţiei de peste 50 de ani.
Cercetătorii au realizat un test cu o durată de doi ani, cu un grup de 121 de voluntari de peste 50 de ani. O parte dintre subiecţi au folosit MindFit, cealaltă – alte jocuri pe computer. S-a constatat că, în comparaţie cu cei care au jucat jocuri obişnuite – de pildă Tetris -, persoanele din prima categorie au înregistrat o îmbunătăţire substanţială a unor funcţii vitale ale creierului, inclusiv a memoriei pe termen scurt – prima capacitate afectată de bătrâneţe (o îmbunătăţire de 15 la sută).
Cu siguranţă că popularitatea jocului va creşte, deoarece a câştigat un nou susţinător, cunoscutul neurochirurg britanic, baroana Susan Adele Greenfield. Membră în Camera Lorzilor şi director al Royal Institute, ea a confirmat că, într-adevăr, MindFit poate stopa îmbătrânirea celui mai important organ al omului –creierul. “Este vital să-ţi antrenezi creierul prin diferite mijloace, inclusiv prin acest joc”, a declarat ea, avertizând totuşi că nu este un remediu împotriva maladiei Alzheimer.
Interesant este că programul jocului se adaptează utilizatorului, sesiunile de exerciţii fiind diferite de la persoană la persoană. De asemenea, prin efectuarea diferitelor etape ale exerciţiului, cerinţele de memorizare şi de concentrare asupra mai multor sarcini simultan, care la început păreau dificile, devin treptat