Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Conţine aproape toate elementele nutritive, are proprietăţi bactericide, încetineşte îmbătrânirea şi previne apariţia multor boli. Proprietăţile terapeutice ale mierii sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, toate culturile având cuvinte de laudă la adresa acestui adevărat elixir al tinereţii. Mierea este produsă de albine din nectarul florilor, substanţele din miere fiind folosite de organism în procesul de dezvoltare, dar şi în cel de refacere după o boală, de convalescenţă. Compoziţie Mierea conţine minerale (sodiu, cupru, mangan, calciu, fier, fosfor sau siliciu), oligoelemente (bariu, beriliu, vanadium) şi vitamine necesare sănătăţii. Vitaminele conţinute în miere sunt: B1 – tiamina, B2 – riboflavina, B5 – niacina, acidul pantotenic, B6 – piridozina, B12, A, C, D şi acidul folic. Conţinutul de vitamine şi de minerale variază în funcţie de nectarul folosit de albine, dar şi de resursele solului unde cresc plantele. Mierea conţine zaharuri precum glucoza (28-37%), fructoza (37-39%), zaharoza (0,5-1,3%), maltoza (5-11%). Acizi organici, precum acidul formic, sunt conţinuţi în miere, dându-i acesteia un gust uşor acid. Mierea florală conţine acid citric şi malic, aceştia având caracter bactericid. ProprietăţiAcţiunea terapeutică a mierii se exercită asupra afecţiunilor digestive, hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, cutanate, ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase şi în afecţiunile sangvine. Cu toate aceste beneficii, mierea este indicată doar cu acordul medicului pacienţilor cu diabet zaharat, obezi, celor care au insuficienţă pancreatică exocrină, pacienţilor cu anumite tulburări alergice sau celor care au fost gastrectomizaţi. Mierea poate fi folosită cu succes în prevenirea menopauzei premature şi a numeroase boli, consumul de miere încetini