Primarul sătucului, care a avut un rol crucial în conflictul transnistrean, povesteşte cum "forţele separatiste au apărut brusc şi au încercat să blocheze localitatea cu cazaci, mercenari
Primarul sătucului, care a avut un rol crucial în conflictul transnistrean, povesteşte cum "forţele separatiste au apărut brusc şi au încercat să blocheze localitatea cu cazaci, mercenari din Rusia"
La intrarea în sătucul uitat de lume dinspre Chişinău spre Tiraspol, imediat după ce treci pe podul păzit de trupe moldoveneşti, ruseşti şi transnistrene, o cazemată bizară aminteşte că aici au fost lupte.
Coşniţa, satul prăfuit din raionul Dubăsari, este locul în care, în data de 13 martie 1992, o mână de oameni au pus mâna pe arme şi s-au opus invaziei unor "mercenari" care au atacat localitatea. Ziua în care a început războiul din Transnistria.
Unii spun că în acea noapte s-a decis rezultatul conflictului din Transnistria. Ce s-a întâmplat în noaptea de 13 spre 14 martie? Foştii combatanţi povestesc cum, mai întâi o mână de oameni, apoi tot satul, a blocat atacul insurgenţilor transnistreni.
Primarul localităţii, Alexandru Lieşan, are acum 56 de ani. Atunci era cu 15 ani mai tânăr şi lucra la fabrica de conserve din Coşniţa.
"L-au împuşcat pe furiş, când făcea de gardă"
Îşi aminteşte cum, brusc, satul amplasat strategic a fost ţinta unei agresiuni: "Au năvălit peste noi. Forţele separatiste ale Tiraspolului au apărut brusc, dintr-o dată. Au încercat să blocheze localitatea cu cazaci, mercenari din Rusia".
Prima victimă a fost un poliţist, Nicolae Sotnicenco. Avea 33 de ani şi patru copii. "A fost ucis mişeleşte. L-au împuşcat pe furiş. Era de gardă, lângă maşină. Alt poliţist, Leonid Bulat, care se afla în maşină, a rămas infirm pe viaţă. Un glonţ din rafala care s-a abătut asupra lor l-a pălit în şira spinării". Primarul din Coşn