SUA au alăturat India şi Singapore la "cele mai ample exerciţii navale comune pe timp de pace din Asia" efectuate pe rutele petrolului care ajunge şi în China. Exerciţiile navale pe care SUA, SUA au alăturat India şi Singapore la "cele mai ample exerciţii navale comune pe timp de pace din Asia" efectuate pe rutele petrolului care ajunge şi în China.
Exerciţiile navale pe care SUA, Australia, Japonia, Singapore şi India le execută, între 4 şi 9 septembrie, în Golful Bengal, vizează "operaţiuni antipiraterie, de recunoaştere şi salvare", dar unii observatori, mai ales de la Beijing, le văd îndreptate împotriva creşterii influenţei Chinei în Asia, acum şi pe mare. India este prima care o neagă, deşi s-a lansat într-o puzderie de cooperări militare prin care îşi cultivă propria influenţă geostrategică în regiunea de unde se emit puternice seisme în tot restul lumii.
Pentru şase zile, 13 nave militare de suprafaţă şi submarine din Statele Unite, o fregată şi un tanc din Australia, două distrugătoare din Japonia, o fregată din Singapore şi şapte nave din India - însoţite de avioane Jaguar şi Harrier şi elicoptere Sea King - vor face demonstraţii de forţă în largul arhipelagului Andaman şi al Insulelor Nicobar.
Pe timpul manevrelor, superportavioanele americane USS Nimitz şi USS Kittty Hawk vor flanca singurul portavion indian, INS Viraat; nuclearul USS Chicago vine pe dedesubt. Malabar, ediţia 13 Serii lansate în 1995, la "Malabar 07-01" au participat doar SUA, India şi Japonia - gazdă; "Malabar 07-02" urmăreşte aceeaşi exersare a interoperabilităţii: doar că acum între cinci flote şi cu bătaie până la Strâmtoarea Malacca, una dintre cele mai aglomerate şi mai strategice din lume - printre Malaysia şi Indonezia trec 60% din hidrocarburile lumii, inclusiv peste jumătate din petrolul importat de China şi circa 95% din cel cumpărat de Japonia, Coreea de