Profilele genetice ale persoanelor condamnate definitiv pentru savirsirea unor infractiuni grave cum ar fi omorul, vatamarea corporala grava, violul, actele sexuale cu minori, incest, genocid sau acte de terorism, vor fi introduse in Sistemul National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ). Guvernul a aprobat, recent, un proiect de lege privind organizarea si functionarea acestui organism, care are ca scop prevenirea si combaterea infractiunilor ce pot aduce atingeri grave drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, in special dreptului la viata si la integritate fizica si psihica. Infiintarea SNDGJ va contribui, de asemenea, la realizarea schimbului de informatii cu celelalte state si combaterea criminalitatii transfrontaliere.
"Sistemul National de Date Genetice Judiciare va contine profilele genetice si date cu caracter personal ale suspectilor si persoanelor condamnate definitiv la pedeapsa cu inchisoarea, informatii legate de caz si urme biologice prelevate la locul infractiunilor. Aceste informatii vor fi verificate si comparate pentru identificarea autorilor unor infractiuni, excluderea anumitor persoane din cercul de suspecti, precum si pentru stabilirea identitatii persoanelor victime ale catastrofelor naturale, accidentelor in masa si ale actelor de terorism. Prelevarea de probe biologice se va face prin metode non-invazive, recoltarea celulelor epiteliale prin periaj al mucoasei bucale, sau in situatia in care aceasta modalitate nu poate fi utilizata, prin recoltarea unor celule epiteliale din regiunea fetei", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potrivit actului normativ, pot fi efectuate prelucrari de date in SNDGJ in baza unei solicitari oficiale a organelor de urmarire penala si/sau a instantei de judecata. Probele biologice prelevate nu pot fi folosite in alte scopuri decit cele prevazute in actul normativ aprobat de