Desi dorea ca incepand cu 1 septembrie cele trei proiecte de acte normative, privind reforma in invatamant, sa fie trimise in Parlament, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, mai are de negociat cu sindicatele. Pachetul de legi ar putea ajunge in dezbaterea forului legislativ abia in luna octombrie.
Potrivit Biroului de Presa al Ministerului Educatiei, proiectele Legea privind Statutul Personalului Didactic, Legea Invatamantului Preuniversitar si Legea Invatamantului Superior vor mai ramane, o vreme, in dezbatere.
Cele trei legi reglementeaza statutul profesorului si modalitatile de functionare a institutiilor de invatamant. Au fost redactate incepand de pe vremea ministrului Mihai Hardau, iar acum, succesorul sau Cristian Adomnitei doreste sa le transforme in reguli aplicabile.
Proiectele de acte normative nu s-au finalizat din cauza ca sindicatele din invatamant nu au ajuns la un consens in privinta viitoarelor articole de lege.
Presedintele executiv al Federatiei sindicatelor din invatamant "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, la inceputul saptamanii ca se opune ideii Ministerului Educatiei de a elimina concursurile de titularizare a profesorilor.
"Nu vom negocia sub nicio forma asupra titularizarii in invatamant, asupra finantarii directe a unitatilor de invatamant si asupra organismului care sa numeasca directorii unitatilor scolare?”
De asemenea, una dintre temele ramase deschise este aceea cu privire la modul in care vor fi alesi rectorii universitatilor. In vreme ce ministerul propune ocuparea acestor functii prin concurs, sindicalistii ar vrea ca acestia sa fie numiti, ca si pana acum.
Citeste si : Educatia intra in reforma. Din nou
Desi dorea ca incepand cu 1 septembrie cele trei proiecte de acte normative, privind reforma in invatamant, sa fie trimise in Parlamen