Un studiu realizat recent relevă că angajaţii de 25-35 de ani sunt cei care sprijină reforma sistemului de pensii Persoanele peste 35 ani, pentru care pensiile private sunt opţionale, sunt
Un studiu realizat recent relevă că angajaţii de 25-35 de ani sunt cei care sprijină reforma sistemului de pensii
Persoanele peste 35 ani, pentru care pensiile private sunt opţionale, sunt mult mai atente la detaliile sistemului. Asta reiese dintr-un studiu realizat de Gfk Romania în luna iulie 2007.
Totodată, conform aceleiaşi analize, tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani sunt cei mai informaţi în legătură cu trecerea graduală a contribuţiei pentru pensie din administrarea statului în cea privată.
Înainte de startul pensiilor private (pe 17 septembrie) şi al începerii campaniei de informare, una din companiile prezente şi pe pilonul II, dar şi pe III (ING Fond de Pensii) a încercat să afle nivelul de cunoaştere al sistemului de către angajaţi.
Ceea ce trebuie înţeles, adică participaţia de 2% din venituri către un administrator de fonduri de pensii, şi faptul că această contribuţie nu se resimte la salariu, pentru că se duce din cei 9,5% care se cotizau la pensia publică, a fost înţeles doar de angajaţii tineri, de până în 24 de ani.
Participanţii între 25 şi 35 de ani, destul de informaţi
Studiul şi-a propus astfel să analizeze nivelul prezent de informare, percepţiile şi atitudinile legate de pensiile private, înainte de avalanşa de informaţii de după 17 septembrie.
Chiar dacă repondenţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani au o imagine destul de completă despre sistemul pensiilor private, nu pentru toţi mecanismul de funcţionare este suficient de clar. Există o confuzie cu privire la vârsta până la care aderarea la un fond de pensii private este obligatorie, precum şi procentul care se reţine din actuala contribuţie