Doua treimi dintre participantii la un sondaj efectuat in 22 de tari s-au pronuntat in favoarea retragerii trupelor SUA din Irak in mai putin de un an, a transmis vineri BBC World Service. In acelasi timp insa, 49% dintre persoanele intervievate au apreciat ca Washingtonul isi va mentine cu caracter permanent contingentul din Irak.
In 19 tari in care s-a desfasurat sondajul, dintre care o parte din care au trimis trupe in Irak, majoritatea populatiei sustine retragerea americanilor din aceasta tara, desi in niciuna din cele 22 de tari nu s-a acumulat o majoritate care sa creada ca acest lucru se va si intampla.
In SUA, 61% dintre respondenti s-au declarat pentru repatrierea trupelor in cel mult 12 luni, iar 24% pentru readucerea lor imediata acasa.
In toate tarile care iau parte la operatiunile din Irak s-au obtinut majoritati similare - 65% in Marea Britanie, 63% in Coreea de Sud si Australia.
Dintre tarile care nu sunt angajate in Irak, Franta se numara printre cele mai fervente sustinatoare ale retragerii, cu 75%.
Doar in trei tari nu s-a intrunit o majoritate de opinii in favoarea retragerii - India (17% pentru retragere), Filipine (44%) si Kenya (45%).
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 23.000 de persoane de catre societatea GlobeScan, in colaborare cu Programul privind atitudinile fata de politica internationala (PIPA) al Universitatii Maryland din SUA, informeaza Rompres.
Rezultatele sale sunt publicate intr-un context in care efectivele americane din Irak au atins un nivel-record de 168.000 de oameni, ca urmare a rotatiilor ce urmeaza sa aiba loc in saptamanile care vin. Numarul trupelor a crescut in momentul de fata de la 162.000 la 168.000, a indicat pentru AFP generalul Richard Sherlock, director de planificare operationala la Statul Major Interarme al SUA.
Odata cu