Dupa ce strategia in domeniul energiei a fost adoptata miercuri de membrii Cabinetului Tariceanu, Ministerul Economiei trebuie sa elaboreze in termen de 30 de zile proiectul de hotarare de guvern privind infiintarea companiei energetice nationale, care, dupa circa 3-4 ani de la formare, va avea actionar majoritar privat.
Ministrul Varujan Vosganian a anuntat ieri ca in perioada urmatoare va fi realizata o analiza in care vor intra toti producatorii de energie, urmand ca apoi sa fie selectati numai o parte dintre ei. Acesta a adaugat ca producatorii care nu vor intra in componenta noii entitati vor fi privatizati. Un exemplu in acest sens ar fi cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova, din care numai unul va intra in noua companie nationala, celelalte urmand sa fie vandute catre investitori privati. Vosganian a aratat ca in noua companie ar urma sa fie incluse toate unitatile neprivatizate din domeniul energiei electrice, cu exceptia companiilor de transport "care sunt operatori de sistem si trebuie sa aiba o activitate neutra". El a nominalizat, dintre societatile care ar urma sa fie incluse in noua entitate, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Electrocentrale Bucuresti si filiale ale Termoelectrica.
Analistii, pro si contra
Analistii consultati de "Romania libera" au pareri diferite referitoare la planul Guvernului de a infiinta o companie de stat integrata vertical. La unison, Daniel Daianu si Ilie serbanescu spun ca, in principiu, ideea este corecta si tine cont de realitatile de pe piata Uniunii Europene, unde toate statele isi consolideaza acest sector. "Fie ca vorbim de Gas de France, de E.ON, de ENI sau de CEZ, in toate exista mana statului, spune prof. Daniel Daianu. O piata a energiei competitiva nu exista nici in SUA, nici in Europa. Unde s-a incercat li