Şcoli in paragină, fără autorizaţie sanitară de funcţionare, instalaţii de apă potabilă şi canalizare lipsă, grupuri sanitare necorespunzătoare, clădiri degradate care stau să se prăbuşească, elevi care vor invăţa inghesuiţi in alte şcoli. Aceasta este situaţia in Romănia, membră a UE, cu doar căteva zile inainte de inceperea noului an şcolar.
Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a discutat ieri, in cadrul unei videoconferinţe, cu prefecţii şi cu inspectorii şcolari judeţeni din Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Galaţi, Mehedinţi, Neamţ, Sibiu şi Bucureşti, judeţe in care banii alocaţi de la bugetul de stat pentru construirea şi reabilitarea şcolilor nu au fost cheltuiţi. Ministrul s-a arătat nemulţumit de modul in care au fost folosite fondurile destinate invăţămăntului, acuzănd primarii de nepăsare şi delăsare. In această situaţie, Adomniţei a declarat că edilii corigenţi din intreaga ţară vor pierde banii pentru repararea şcolilor dacă săptămăna viitoare nu se demarează procedurile de licitaţie pentru inceperea lucrărilor de refacere a infrastructurii. Cu doar căteva zile inainte de inceperea anului şcolar, foarte multe şcoli din ţară stau să cadă sau sunt in plin şantier. In unele judeţe, elevii vor fi nevoiţi să inveţe in serii, cu muncitorii alături, iar in altele cursurile nu se vor putea deschide la 17 septembrie.
Mehedinţi, Covasna, Sibiu şi Gorj sunt judeţele codaşe, in care primarii au dat dovadă de nepăsare faţă de instituţiile de invăţămănt. Nu surprinde nici in acest an indiferenţa autorităţilor locale. Curios este insă faptul că nu lipsa banilor a fost o problemă de data aceasta, ci mai degrabă proasta lor administrare. Â
NICI UN LEU. In judeţul Mehedinţi situaţia este dezastruoasă. Din cele 250 de miliarde de lei primite de la Guvern pentru reabilitarea şcolilor nu a fost cheltuit nici un ban.