Tinerii artişti români ajunşi în fazele superioare ale Concursului "Enescu" demonstrează forţa şcolii autohtone de muzică Violonistul Vlad Stănculeasa şi pianistul Andrei Licareţ
Tinerii artişti români ajunşi în fazele superioare ale Concursului "Enescu" demonstrează forţa şcolii autohtone de muzică
Violonistul Vlad Stănculeasa şi pianistul Andrei Licareţ sunt cei mai buni români din concursul "George Enescu".
Cei doi tineri au poveşti de succes impresionante, renunţând la o parte din copilărie pentru a face performanţă. N-au jucat fotbal în faţa blocului, dar au jucat în atac cu arcuşul şi clapele pianului, antrenându-se mii de ore pentru succes.
Violonistul Vlad Stănculeasa este singurul român calificat în finala Concursului Internaţional "George Enescu", la secţiunea vioară, alături de instrumentiste din Italia şi Coreea. La secţiunea pian, Andrei Licareţ a fost singurul român calificat în semifinală, el terminând pe locul al patrulea din 35 de pianişti. În finală vor intra doi ruşi şi un american.
La secţiunea vioară, la care s‑au înscris 44 de concurenţi din 18 ţări, Stănculeasa (23 de ani) va concura în finală cu Anna Tifu din Italia (21 de ani) şi Harim Chun din Coreea (24 de ani). Premiile acordate pentru interpretare la concursul "George Enescu" sunt în valoare de 15.000 de euro (premiul I), 10.000 de euro (premiul al doilea) şi 5.000 de euro (premiul al III-lea).
Andrei Licareţ, singurul pianist român din semifinale
O imensă poftă de muzică l-a împins pe Andrei Licareţ către pian. Avea aproape cinci ani când mâinile au început să-i zburde pe clape - o joacă devenită în curând un lucru serios. O joacă transformată ulterior în premii şi concerte care au tăiat răsuflarea audienţei, în America şi Europa.
Andrei Licareţ s-a născut pe 11 septembrie 1982, în Bucureşti, şi a început studiile de pian cu tatăl să