Summitul APEC incepe astazi la Sydney sub impactul vestii ca Rusia va cumpara uraniu din Australia, tranzactie ce suscita temeri privind proliferarea nucleara si eventuala revanzare a materialului radioactiv catre Iran.
in prima vizita a unui presedinte rus in Australia, Vladimir Putin a semnat ieri cu gazda sa, premierul John Howard, un acord in baza caruia Australia va livra uraniu Rusiei. Documentul precizeaza ca livrarile vor incepe anul viitor, iar uraniul nu va putea fi revandut altei tari. Ambii lideri au negat ca afacerea ar avea scopuri militare. "Orice cantitate de uraniu acordata Rusiei va fi vanduta sub garantii foarte stricte", a asigurat Howard. "Vom achizitiona uraniu din Australia din motive pur economice", a declarat si Putin, adaugand ca tara sa vrea sa construiasca 30 de centrale nucleare in urmatorii 15-20 de ani.
Dar ecologistii avertizeaza asupra riscurilor de proliferare nucleara, in conditiile in care Rusia are legaturi stranse cu Iranul si participa la constructia centralei nucleare de la Bushehr. "Pur si simplu nu inteleg despre ce vorbesc oamenii", a cautat liderul de la Kremlin sa minimalizeze aceste preocupari. Putin a subliniat ca tara sa exporta deja cantitati importante de uraniu imbogatit in scopuri militare, dintre care 30 de tone pe an catre SUA. De aceea, a adaugat el, Rusia nu are nevoie sa revanda uraniu.
Australia, care dispune de cele mai importante rezerve de uraniu din lume (40% din total), a mai incheiat un acord similar luna trecuta cu India, care nu este semnatara a Tratatului de neproliferare nucleara. Printre tarile care cumpara uraniu din Australia se numara si China.
In privinta mult-asteptatei intalniri Bush-Putin, aceasta nu a dus la progrese in spinoasa problema a scutului antiracheta pe care americanii vor sa-l instaleze in Cehia si Polonia. Bush a calificat intalnirea drept "cordiala