În timp ce oficialii de la Bruxelles condiţionează drumul Serbiei spre UE, Florence Hartmann, fosta purtătoare de cuvânt a Tribunalului Penal Internaţional, dezvăluie că Rusia a blocat
În timp ce oficialii de la Bruxelles condiţionează drumul Serbiei spre UE, Florence Hartmann, fosta purtătoare de cuvânt a Tribunalului Penal Internaţional, dezvăluie că Rusia a blocat eforturile de arestare a lui Radovan Karadzici în 1997.
Mai mult, Hartmann povesteşte, într-o carte care va fi lansată la 10 septembrie la Paris, că SUA şi Marea Britanie au convins Franţa să nu insiste asupra cazului fostului lider al sârbilor din Bosnia. Hartmann insistă în mod deosebit asupra unei întâlniri avute de fostul preşedinte american Bill Clinton cu fostul premier britanic Tony Blair şi cu fostul lider francez Jacques Chirac în grădina Palatului Elysees, în mai 1997.
Ea susţine că Chirac era atunci furios din cauza capturării a doi piloţi francezi de către forţele sârbo-bosniace în 1995 şi dorea "capul" lui Karadzici. Bill Clinton şi Tony Blair l-au convins pe preşedintele Franţei să cedeze, explicându-i că operaţiunea de prindere a lui Karadzici nu poate fi efectuată fără informarea Rusiei.
Florence Hartmann mai dezvăluie că Statele Unite au blocat şi ele arestarea lui Radovan Karadzici în Bosnia la începutul anului 2000, confirmând suspiciunile că Washingtonul acceptă în mod tacit să-l lase în libertate pe fostul lider al sârbilor bosniaci.
Carla del Ponte, procurorul general al TPI, al cărui mandat expiră în cursul acestei luni, a reproşat în nenumărate rânduri guvernului de la Belgrad că nu vrea să-i aresteze pe Ratko Mladici şi Radovan Karadzici, acuzaţi de genocid de Tribunalul de la Haga.