În copilărie, poziţia coloanei vertebrale este influenţată de greutatea şi de tipul de ghiozdan pe care îl poartă cei mici De cele mai multe ori, când cumpără un ghiozdan,
În copilărie, poziţia coloanei vertebrale este influenţată de greutatea şi de tipul de ghiozdan pe care îl poartă cei mici
De cele mai multe ori, când cumpără un ghiozdan, părinţii îl aleg în general doar în funcţie de preţ sau de aspectul acestuia.
Alegerea corectă a unui ghiozdan pentru un copil aflat în primii ani de şcoală, când scheletul este în plină dezvoltare, va influenţa dezvoltarea fizică a acestuia şi implicit starea acestuia de sănătate, atrag atenţia specialiştii.
Un ghiozdan prost ales poate deforma coloana vertebrală a copilului, cu consecinţe grave asupra sănătăţii viitoare a acestuia. Câteva sfaturi, oferite de Asociaţia californiană de chiropractică pot constitui un ghid eficient în alegerea corectă a unui ghiozdan.
Medicii atrag atenţia asupra faptului că un ghiozdan prost ales (prea greu sau cu bretelele prost ajustate) ori purtat mult timp pe un singur umăr poate antrena, în cazul copiilor, apariţia a unor deformări ale spatelui ce vor avea repercusiuni asupra stării de sănătate a viitorului adult, arată preşedintele asociaţiei, dr. Dennis Buckley.
Studii efectuate de specialiştii americani şi prezentate la Congresul mondial al societăţii internaţionale de medicină fizică şi reabilitare arată că greutăţile care îi "împovărează" pe cei mici stau la originea durerilor lombare şi a problemelor de sănătate care apar la vârsta adultă.
Neplăcerile pot fi evitate urmând câteva sfaturi simple. Astfel, ghiozdanul trebuie să fie purtat pe ambii umeri, să fie dotat cu bretele matlasate la nivelul umerilor şi să fie suficient de solid ca să nu se deformeze şi să permită echilibrarea greutăţilor în mod corect, de o parte şi de alta a coloanei