Marea majoritate a câinilor călătoresc cu maşina, însoţindu-şi stăpânii în weekenduri şi uneori chiar la drumuri mai lungi, pe parcursul a sute de kilometri. Răul de maşină este Marea majoritate a câinilor călătoresc cu maşina, însoţindu-şi stăpânii în weekenduri şi uneori chiar la drumuri mai lungi, pe parcursul a sute de kilometri.
Răul de maşină este specific câinilor care nu au fost pregătiţi corespunzător pentru acest tip de transport. Răul de maşină este provocat în general de anxietate, dar mai ales de emoţii. Răul emoţional este cauzat de schimbul de fluide la nivelul urechii medii, ceea ce afectează echilibrul corpului.
De la început, puiul de câine trebuie să înveţe că mersul cu maşina este un lucru bun, motiv pentru care primul drum nu trebuie să îl faceţi niciodată la veterinar sau într-un loc pe care câinele îl poate asocia cu ceva neplăcut.
Înainte de călătorie, câinele trebuie obişnuit cu interiorul maşinii, procedură care se realizează pe parcursul unei săptămâni prin urcatul şi coborâtul zilnic al câinelui, cu portierele din spate deschise.
Ulterior, după o săptămână de astfel de repetiţii, câinele trebuie plimbat cu maşina pe distanţe scurte, în jurul casei, în aşa fel încât el să perceapă maşina ca pe un lucru prietenos, legat de căminul său. Mai târziu, distanţele trebuie mărite şi, odată cu ele, timpul de parcurs.
Abia după câteva luni, după ce mijlocul de transport a fost folosit pentru lucruri plăcute, cum ar fi plimbările în parc sau vizite la prieteni, maşina poate fi folosită pentru a vizita veterinarul.
Dacă totuşi starea de rău persistă, pentru drumuri lungi este bine să folosiţi tratamentul medicamentos recomandat de către medicul veterinar.
Înainte de o călătorie lungă, nu hrăniţi câinele timp de opt ore. Şansele ca un câine cu stomacul gol să vomite sunt mai mici. Apa trebuie să fie