Cele trei companii de distribuţie rămase neprivatizate, coordonate de Electrica, vor fi înglobate în noua structură
Corneliu Stan, directorul societăţii de stat Electrica SA, care deţine o cotă de piaţă de 39% pe partea de distribuţie de energie electrică, deservind 18 judeţe, nu a fost consultat de guvernanţi la realizarea noii strategii energetice.
Strategia a fost adoptată în şedinţa Executivului de săptămâna trecută, iar Corneliu Stan a aflat tot atunci, din presă, că Guvernul intenţionează crearea unei companii electrice-mamut, cu capital majoritar de stat. Această companie va îngloba, printre altele, Hidroelectrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica şi cele trei companii de distribuţie rămase neprivatizate, coordonate de Electrica SA: Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.Cu toate acestea, directorul Electrica nu e supărat că a fost lăsat pe dinafară la consultările pe tema strategiei şi consideră iniţiativa guvernanţilor „oportună”.
„Cred că este un lucru bun să avem o companie integrată, de stat, pe partea de energie electrică, după modelul CEZ, de pildă, în Cehia. Companiei CEZ, care controlează 14% din distribuţia de energie în România, i-a crescut de circa 8 ori cota de piaţă de la momentul înfiinţării. Şi această nouă companie românească, după 4-5 ani, va putea fi privatizată cu un profit semnificativ”, spune Stan.
Discuţii aprinse sunt, însă, în legătură cu Electrica Serv - o subunitate a Electrica SA aflată deja în proces de privatizare. Compania în cauză asigură, între altele, serviciile de mentenanţă companiilor de distribuţie, în toată ţara, inclusiv în zonele în care distribuţia a fost privatizată.
Nici premierul Tăriceanu, nici ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, nu au putut preciza dacă Electrica Serv va fi până la urmă privatizată sau înglobată în structura ce se va crea în maxim