Liderii bisericilor crestine care au participat la cea de-a treia Adunare Ecumenica care a avut loc saptamana trecuta la Sibiu au adoptat un mesaj comun, menit "sa faca lumea mai buna". Adunarea Ecumenica Europeana a formulat zece recomandari, printre care continuarea dialogului interreligios, organizarea de actiuni comune, stabilirea perioadei 1 septembrie-4 octombrie ca interval dedicat rugaciunilor pentru protejarea Creatiei, promovarea principiilor Cartei Ecumenice, protejarea naturii, incurajarea comertului onest si diminuarea saraciei. Documentul a fost adoptat dupa ce, in prealabil, delegatii bisericilor din Europa au facut observatii pe marginea a doua variante intermediare.
Participantii la adunare au aprobat ca parte a mesajului final faptul ca cea de-a treia Adunare Ecumenica de la Sibiu a fost "marcata in mod deosebit de bogatia traditiei si spiritualitatii ortodoxe", lucru apreciat de reprezentantii Bisericii Ortodoxe ca un important pas inainte pe calea dialogului.
De asemenea, la Sibiu au fost intarite angajamentele asumate deja la primele doua intalniri ecumenice de la Basel si Graz, cu regretul legat de faptul ca pana acum nu au fost implinite o parte din ele. "Oricum, increderea noastra in puterea transformatoare a luminii lui Hristos este mai puternica decat intunericul si resemnarea, fatalismul, frica si indiferenta", se arata in textul final.
Documentul mai spune ca la Sibiu a fost simtita inca o data "rana dureroasa a diviziunii dintre bisericile noastre", determinata de evolutiie culturale si istorice diferite ale crestinismului din estul si vestul Europei. De aceea, printre masurile concrete convenite de inaltii prelati se numara continuarea dialogului pentru recunoasterea mutuala a botezului, efectuarea de rugaciuni pentru celelalte confesiuni, de pelerinaje ecumenice, de actiuni comune pe plan social si cultural si de condamna