Prin oraşul meu cel încins de soare umblă vorba că vor fi luate măsuri care să "civilizeze" sau să "europenizeze" străzile. Asemenea zvonuri mă îngrijorează. Am văzut, de pildă, cum, pentru cursa de automobile ultra-rapide pe care Primăria a organizat-o în jurul Parlamentului, ca să se instaleze locurile spectatorilor - deşi aceştia n-au venit chiar aşa de mulţi, din cauza preţului biletelor -, s-au tăiat copaci şi s-a lăsat în faţa Casei Academiei un maidan chelit şi năpîrlit. Haita cîinilor de pripas a luat în stăpînire bătătura asta foarte puţin academică, peste drum chiar de palatul unde se adună reprezentanţii naţiunii.
Acum se vor suprima tonetele de vînzare a presei şi se vor goni florăresele de la colţuri de stradă. Pentru prima iniţiativă, care a început să fie pusă în aplicare, n-am obiecţii. Într-adevăr, în Piaţa Romană a apărut un chioşc elegant, unde se vînd ziarele care se întindeau altădată pe o tejghea destul de umilă. Singurul chioşc de tip vechi, poate de la 1900, care a mai rămase în Bucureşti este acela de la intrarea dinspre bulevard a Cişmigiului. E foarte frumos şi trebuie păstrat, dar şi modelul nou e acceptabil.
În schimb, cu florăresele ce-aveţi, oameni buni? Mi-e milă de bătrîna ţigancă de la care am luat flori încă de la primele fete cărora le făceam curte şi care-mi spunea deunăzi: "Nu mai sîntem tineri, domnişorule!". Nici mie nu-mi plac gladiolele funerare sau garoafele închircite, fiindcă la noi n-au fost niciodată înfoiate ca în străinătate. Toate florile artificiale şi scumpe, ca lalelele olandeze, pot foarte bine să meargă la florării. Dar cine o să mai vîndă bujori şi dalii, gura-leului şi flox, lăcrămioare, primăvara, şi, toamna, crizanteme? E clar că proprietarii de florării, care vor avea de plătit chirii mari pe străzile din centru, au să crească preţurile şi vor aduce orhidee. Nu sînt de nasul nostru orhidee