Chemate sa condamne ascensiunea extremei drepte in Ungaria, principalele forte politice ale acestei tari isi paseaza reciproc "pisica" pentru aceasta situatie.
O conferinta de presa care ar fi trebuit sa reprezinte o condamnare comuna a grupului paramilitar Garda Ungara (Magyar Garda) a esuat in scopul propus. In schimb, guvernul socialist si opozitia de la Budapesta au intrat intr-un conflict deschis, acuzandu-se reciproc ca au facilitat expansiunea extremei drepte. De altfel, observa Reuters, tensiunile dintre politicienii ungari par a fi mai mari decat de obicei de cand partidul de extrema-dreapta Jobbik a infiintat grupul paramilitar Garda Ungara, acum trei saptamani.
Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat ca opozitia de centru-dreapta Fidesz a cooperat cu Jobbik la alegerile locale si cauta activ sustinere din partea alegatorilor de extrema-dreapta. "Acest partid (Fidesz) cauta sustinerea catorva sute de persoane. El poate lupta impotriva atator lucruri, dar acum se ascunde", a subliniat premierul la conferinta de presa a cinci partide parlamentare, in prezenta ambasadorilor SUA, Germaniei si Marii Britanii la Budapesta.
Enervat de atacurile lansate de Gyurcsany, liderul grupului parlamentar al Fidesz, Tibor Navracsics, a replicat ca extrema-dreapta capata forta in Ungaria din cauza ca premierul a tradat democratia. El a adaugat ca Partidul Socialist are membri care au facut deschis declaratii antisemite, a notat ca Gyurcsany a fost comunist si a spus ca el foloseste aceasta problema pentru a deturna atentia de la esecurile guvernarii. "Partidul Socialist este o formatiune cu sentimente antisemite", a acuzat Navracsics, adaugand ca premierul a locuit intr-o casa confiscata de la o familie de evrei. Dar, cand i s-a cerut sa denunte explicit Garda Ungara, Navracsics a raspuns evaziv, spunand ca toate partidele sunt de acord ca gruparea con