Salata verde cu sunca si cascaval.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 capatana de salata verde, taiata fasii, 2 oua fierte tari, taiate in patru, 8 jumatati de samburi de nuca, 50 g cascaval, 4 rosii curatate de pielita si taiate cubulete, 2 cepe verzi tocate marunt, 100 ml sos vinegreta, 2 lingurite mustar iute, sare, piper negru, 225 g sunca de Praga taiata bucatele.
Mod de preparare:
Se alege salata, se spala, se zvanta si se taie fasii.
Cascavalul taiat bucatele se amesteca cu salata, rosiile si ceapa verde.
Intr-un alt castron, se amesteca bine sosul vinegreta cu mustarul si se gusta de sare si piper.
Inainte de-a o servi, se toarna sosul peste salata, se amesteca, se pune intr-un castron curat, se presara deasupra cubuletele de sunca si se garniseste cu sferturi de ou si samburi de nuca.
Tortulete cu rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 24 rosii tari, 250 g aluat de foietaj (congelat), 1 ou. Marinata: 100 ml ulei de masline, 1 legatura cimbru taiat marunt, 4 catei de usturoi tocati, 1 lingurita boabe de piper macinate mai mare, 1 lingurita sare de mare. Sosul de rosii: 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa verde, 1 catel de usturoi si o legatura de busuioc, toate tocate marunt, 4 rosii mari, taiate bucatele, sare, piper, frunzulite de busuioc pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se spala rosiile, se cresteaza, se oparesc cu apa clocotita, se tin putin sub jetul de apa rece si se curata de pielita. Se taie apoi in patru si se scobeste cu o lingura miezul (cu seminte cu tot) care se pune de-o parte pentru sos.
Se-ncinge cuptorul la 180gr..
Se intinde aluatul decongelat pe planseta (grosimea foii: 2-3 mm) si se decupeaza - cu un pahar sau o forma - cercuri cu diametrul de 14 cm. Se ung cu ou, se inteapa cu furculita, se aseaza pe o tava, se coc 10 minute in cuptorul incins (pa