1. Exact in momentul cand cota de popularitate in sondaje a presedintelui Basescu trece de 50%, liberalii, in frunte cu neobositul premier Tariceanu, agita ideea republicii parlamentare. Cum explicati aceasta sarada?
- Raspunsul este cuprins in intrebare: partidele a caror popularitate este in declin incearca sa blocheze alegerea in viitor a unui presedinte popular. Liberalii nu sunt singurii sustinatori ai republicii parlamentare, ci sunt insotiti de Pc, partid care a ajuns in Parlament de doua ori, doar aliindu-se cu Psd inainte de alegeri si care nu a depasit niciodata 1% in sondaje, si de Udmr, formatiune care, potrivit sondajelor din ultimele luni, nu mai atinge pragul electoral de 5%. Nici liberalii nu stau prea bine la capitolul " intentii de vot ale populatiei ", de vreme ce ultimul sondaj Imas ii situeaza sub Png-ul lui Gigi Becali. Interesant este faptul ca Psd nu s-a raliat acestei initiative.
Cu toate imperfectiunile actualelor aranjamente constitutionale, in acest moment, presedintele constituie o contrapondere a partidelor politice. Chiar daca el nu le poate contracara initiativele decat eventual prin amanarea sau refuzul promulgarii unor legi, el poate sa se exprime public si sa critice deschis performantele parlamentului si pe cele ale guvernului deopotriva. Poate ca si popularitatea presedintelui Basescu se explica prin faptul ca a folosit din plin aceasta posibilitate. In perspectiva alegerilor locale si legislative din 2008, insa, criticile presedintelui risca sa devina de-a dreptul fatale pentru partidele care au devenit tintele observatiilor sale acide.
Este, asadar, usor de inteles de ce isi doresc liberalii, conservatorii si Udmr-istii un presedinte prizonier al jocurilor politice, ales de ei prin negocieri directe si, pe cale de consecinta, cu atributii mult mai restranse decat cele prevazute de actuala Constitutie.