Una dintre principalele consecinte ale evolutiei pozitive a businessurilor de pe piata locala este mobilitatea ridicata pe pozitii de management, fapt ce conduce la situatii in care managerii ard etapele, fara a fi intru totul pregatiti pentru preluarea unor joburi superioare din punct de vedere ierarhic.
"Oamenii se misca de pe o pozitie pe alta mai des decat pana acum. De obicei, se pleaca pe pozitii mai ridicate. Acest lucru inseamna ca nici eu nu sunt pregatit sa preiau un job mai complex, nici cel care vine in locul meu. Vedem foarte multi oameni promovati in functii importante, neavand inca tot ce le trebuie pentru acest lucru", spune Octavian Pantis (foto), managing director al TMI Romania, una dintre cele mai mari firme de training din piata.
Se spune ca o fluctuatie "sanatoasa" este cea care nu depasesete 10%, iar in Bucuresti, in foarte multe companii turnover-ul este de peste 20%, ceea ce se poate transforma intr-un dezavantaj pentru organizatii. "Chiar daca ai un potential imens, e nevoie de experienta si de timp pentru a putea prelua anumite functii cu un grad ridicat de responsabilitate", apreciaza trainerul.
O alta consecinta a schimbarilor repetate de job este faptul ca oamenii sunt tot mai stresati. "Un manager care preia o noua pozitie va munci mai mult cel putin in primele sase luni, pana va intelege businessul si se va acomoda cu jobul. Aceasta dinamica a pietei muncii ne face sa ne comportam altfel, sa ajungem sa facem mai multe lucruri decat putem insa, pana la urma, este o chestiune de alegere", subliniaza Pantis.
Nu este nevoie sa spui "Trebuie sa-ti schimbi jobul la fiecare patru ani", crede el. "Oamenii au nevoie de provocari noi si vor sa invete. Dar provocarile noi le poti gasi si in aceeasi firma. Exista oameni care lucreaza de 10 ani intr-o firma si sunt multumiti cu felul in care evolueaza cariera lor", declara t