Primarii sectoarelor Capitalei sunt total dezinteresaţi de modul în care arată şcolile din propriile sectoare, înaintea începerii anului şcolar. La întâlnirea cu prefectul şi inspectorul şcolar general, de ieri, doar Adrian Inimăroiu a răspuns prezent.
Restul primarilor au trimis diverşi directori, care au prezentat situaţia şcolilor, iar Marian Vanghelie (sector 5) şi Liviu Negoiţă (sector 3) nici nu s-au deranjat să trimită pe cineva. Principala problemă a fost nefolosirea banilor daţi pentru şcoli, prin cele cinci hotărâri de Guvern.
Din 1.676 miliarde lei vechi alocaţi, primarii de sector au reuşit să contracteze doar 240 miliarde lei, după cum a spus Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, săptămâna trecută. Cristian Deaconescu, noul prefect al Bucureştiului, a apreciat că sectoarele 2 şi 6 stau cel mai bine, în sectoarele 1 şi 3 „lucrurile se mişcă”, iar de la sectorul 5 nu ştie nimic despre stadiul investiţiilor.
Atât prefectul Capitalei, cât şi Cristian Alexandrescu, inspectorul general, au spus că, până la sfârşitul anului, vor începe lucrările la 80-90% din şcolile pentru care au fost daţi bani. Lucrările la respectivele şcoli sunt contractate, dar au mai rămas şi şcoli ce nu vor beneficia de fondurile acordate pentru că primăriile de sector nu şi-au făcut treaba. Acei bani vor fi redistribuiţi către alte obiective, până la sfârşitul săptămânii.
Conform celor mai optimiste perspective, doar 20 de clădiri vor rămâne fără autorizaţii de funcţionare, înainte de 17 septembrie. În acest moment, 69 de unităţi şcolare nu au autorizaţii de funcţionare. Aproape 2.500 de elevi din 7 unităţi (Şcolile 7, 173, 206, 311, 167, Liceul „Dimitrie Gusti” şi Grădiniţa 37) vor merge în alte şcoli decât cele în care sunt înscrişi, din cauza nefinalizării lucrărilor.
Situaţia cea mai gravă este la Liceul „Dimitrie Gusti”, unde elevii vor învăţa într