Stăteau la coadă, pe Calea Victoriei, in faţa Miliţiei Capitalei. Bucureşti 1958. Stăteau la coadă să fie cumpăraţi, să-şi dobăndească libertatea la preţul de 2.000 de dolari bucata. Liana Saxone-Horodi mărturiseşte despre exodul evreilor din Romănia comunistă.
Enigme de familie, secrete ale istorieiDeşi a emigrat in Israel de mai bine de patru decenii, pictoriţa Liana Saxone-Horodi vine in fiecare an in Romănia. Istoria familiei Saxone continuă să aibă enigme datorate "petelor albe" din istoria comunismului.
Intr-o zi de august a anului 1959, pe atunci in vărstă de 19 ani, Liana şi-a insoţit tatăl convocat la sediul miliţiei din Strada Cristian Tell. I-a dat acesteia servieta cu documentele proceselor ce le avea pe rol ca avocat, i-a spus să treacă pe la colegii săi ca să-l inlocuiască in instanţele unde avea procese şi... n-a mai revenit vreme de patru ani!
Fără logică Jurnalul Naţional: Enigmele inchisorii tatălui dvs. continuă să vă obsedeze. Ii pictaţi portretul, v-aţi ingrijit de apariţia memoriilor lui iar in discuţiile cu apropiaţii faceţi deseori referinţă la spusele şi păţaniile sale. Sub ce invinuiri a fost arestat? Liana Saxone-Horodi: S-a intămplat intr-un fel lipsit de logică pentru familia unui avocat. Tocmai reveniserăm după un concediu făcut la Predeal. Exact a doua zi, de dimineaţă, au venit să-l invite la circumscripţia de miliţie de care aparţineam. Bănuiesc că le era greu să-l aresteze in centrul Bucureştiului, de acasă, din Piaţa Amzei. Prevăzător, m-a dus cu el şi cu servieta de dosare pentru că avea multe procese in ziua respectivă. L-am aşteptam la Miliţie pe coridor, la un moment dat a trecut flancat, mi-a dat servieta şi mi-a spus: "te duci la colectivul de avocaţi din Strada Biserica Amzei şi predai dosarele că o să viu acasăâ¦" Am plecat cu servieta, am ajuns aproape de casă, mama m-aşte