Sectorul construcţiilor a înregistrat, în al doilea trimestru, un nou record de apreciere, de peste 32% Construcţiile iau locul agriculturii în structura economiei naţionale. În ultimii
Sectorul construcţiilor a înregistrat, în al doilea trimestru, un nou record de apreciere, de peste 32%
Construcţiile iau locul agriculturii în structura economiei naţionale. În ultimii şapte ani, ponderea sectorului agricol în produsul intern brut a scăzut de la 6,2%, în primul semestru din 2001, la 3,4%, în primele şase luni ale anului curent. În schimb, importanţa construcţiilor s-a majorat de la 4,1% la 6,7%.
Sectorul construcţiilor a înregistrat şi în al doilea trimestru un ritm spectaculos de creştere. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată faptul că, în perioada aprilie-iunie 2007, valoarea adăugată din construcţii a crescut cu 32,2% faţă de perioada similară a anului trecut.
Asta după ce, în primul trimestru, ritmul anual de majorare a fost de 30,7%. Pe de altă parte, sectorul agricol a scăzut, în al doilea trimestru din 2007, cu aproape 115. Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, a subliniat faptul că agricultura este un "caz special" al ţării noastre.
Totuşi, evoluţia nu poate fi rezumată doar la secetă, în ciuda impactului semnificativ. Voineagu a explicat faptul că, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, peste patru milioane de hectare au fost afectate de secetă, din care mai mult de un milion de hectare în proporţie de 100%.
Totuşi, pe fondul secetei, care a cauzat o scădere a producţiei vegetale, producţia animală a urcat cu 4,8% în primul semestru "datorită sacrificărilor forţate, în special la ovine şi bovine în sectorul privat", a mai spus Voineagu. Preşedintele INS a menţionat că acest lucru ar putea fi cauzat, indirect, tot de secetă, deoarece a scăzut cantitatea de furaje