Industria a crescut in trimestrul al doilea cu numai 4,4%, incetinind semnificativ fata de primele trei luni ale anului, cand ritmul fusese de 7,8%.
Ritmul din trimestrul al doilea al acestui an este cel mai mic inregistrat de la sfarsitul lui 2005, cand cresterea industriei era afectata de inundatii, dar si de aprecierea foarte rapida a leului.
In aceste conditii, pe prima jumatate a anului industria a inregistrat o crestere cu 5,9% fata de acelasi interval al lui 2006, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.
Din moment ce evolutia economiei este strans corelata cu cea a industriei, industria a fost responsabila pentru incetinirea economiei in ansamblul sau si in trimestrul al doilea. Cresterea economica a fost de 5,6% in primul semestru, fata de 6% in primul trimestru. De altfel, industria are o pondere de 27% in economie (PIB), a doua ca marime dupa cea a serviciilor.
Dar nu numai industria a franat cresterea economica. Scaderea puternica, de aprape 11%, inregistrata in agricultura in trimestrul doi a fost de asemenea responsabila pentru pierderea de viteza a economiei, in timp ce impozitele nete pe produs (impozitele indirecte minus subventiile acordate pe produs) au fost cu 0,2% mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut. In primul trimestru, impozitele nete scazusera cu 7,8%, din cauza modificarii regimului de TVA aplicat importurilor.
Desi economia a inregistrat o incetinire evidenta, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, este increzator ca PIB va accelera in semestrul al doilea.
"Ne-am propus pentru acest an o crestere economica de 6,5%, dar secera a dat peste cap aceste prognoze. Trendul ramane favorabil. Acum inregistram o crestere economica de 5,8% (pe primul semestru - n. red.) si speram ca pana la sfarsitul anului sa depaseasca 6%", a declarat Vosganian ieri, cit