Copilaria si studiile in Basarabia
Poetul Canalului
Robert Eisenbraun s-a nascut in orasul Cahul (astazi in Basarabia) la 28 octombrie 1920 intr-o familie de colonisti germani. Tatal sau, Herman Eisenbraun, era profesor de limba germana. Tanarul Robert va incepe studiile in orasul natal, de unde va pleca la Bolgrad pentru a urma ultima clasa de liceu.
Debutul sau literar va avea loc in anul 1932, in cadrul Liceului pe care l-a frecventat in Cahul, Ioan Voda. Prima sa poezie avea ca subiect Unirea Principatelor Romane. Debutul editorial se produce in 1936, cu placheta de versuri Melancolie. Ulterior incepe sa publice in cateva reviste: Basarabia, Basarabia literara, Raza. Publica la Chisinau in 1944 cartea de poezii Cantece de dor si de razboi.
In Braila - Prima arestare
Cel de-al doilea Razboi Mondial aducea cu sine pierderea Basarabiei. O data cu retragerea trupelor romane impinse dincoace de Nistru de puhoiul sovietic, familia Eisenbraun trece granita in Romania, stabilindu-se la Braila (1944), Robert sperand sa scape de NKVD, care-l haituia. Robert continua sa scrie, publicand in cateva reviste brailene cu pseudonimul Robert Cahuleanu.
Intr-unul din articolele sale plublicat in Expresul, in noiembrie 1945, ii indeamna pe romani sa respinga comunismului. Este arestat ca unul din „autorii morali” ai manifestatiei din 8 noiembrie 1945.
Aceasta manifestatie, pregatita de tineretul universitar, care avea ca scop sarbatorirea zilei onomastice a regelui Mihai, a devenit rapid o ampla miscare de sustinere a monarhiei si de respingere a regimului comunist. In urma interventiei in forta a autoritatilor manifestatia s-a soldat cu zeci de morti, raniti si sute de arestari. Poetul va fi eliberat dupa 29 de zile de arest.
Isi schimba numele in Andrei Ciurunga
In anul 1946 Robert Eisenbraun ho