Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a inaintat conducerii Parlamentului Raportul asupra organizării şi desfăşurării referendumului naţional din 19 mai privind demiterea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Documentul dezleagă misterul privind numărul alegătorilor care au votat pe liste suplimentare: 870.834, cu 165.095 mai mulţi decăt la alegerile legislative din 2004.
După centralizarea voturilor exprimate la referendumul din 19 mai, nici Biroul Electoral Central (BEC), şi nici AEP nu au fost in stare să ofere o informaţie esenţială: căţi cetăţeni au votat pe listele suplimentare. Jurnalul Naţional a incercat să afle la momentul respectiv această informaţie, dar la BEC se trăseseră de mult obloanele, iar de la AEP ni s-a spus că listele suplimentare au fost predate Autorităţii de către BEC la saci şi sacoşe, in procesul-verbal de predare-primire fiind menţionat numărul acestora şi nu al votanţilor. Nu ni s-a spus atunci nici căte sacoşe şi saci au fost, numărul fiind dezvăluit de AEP la inceputul lunii trecute, in urma unei solicitări oficiale a senatorului PRM Gheorghe Funar. Obligată fiind de lege să intocmească un raport asupra organizării şi desfăşurării referendumului şi să-l inainteze Parlamentului, AEP şi-a indeplinit misiunea, documentul elaborat cuprinde numărul exact al votanţilor de pe listele suplimentare, şi nu numărul de saci şi sacoşe.
CEI MAI MULŢI VOTANŢI. Rezultatele finale ale refendumului din 19 mai, validate de Curtea Constituţională, arată că pe lista pentru referendum au fost inscrişi 18.301.309 cetăţeni cu drept de vot. Dintre aceştia au fost prezenţi la urne 8.135.272 (44,45%), 2.013.099 spunănd "DA" demiterii (24,75%), iar 6.059.315 "NU" (74,48%). S-au inregistrat 62.858 de voturi nule (0,77%). Potrivit raportului AEP, cu excepţia celor din străinătate, cele mai multe voturi exprimate de persoa