Guvernul de la Buenos Aires a ordonat grupului energetic Shell să-şi închidă rafinăria din Argentina Decizia oficialilor argentinieni de a întrerupe activităţile companiei
Guvernul de la Buenos Aires a ordonat grupului energetic Shell să-şi închidă rafinăria din Argentina
Decizia oficialilor argentinieni de a întrerupe activităţile companiei anglo-olandeze deschide o veche dispută între autorităţile de la Buenos Aires şi Shell legată de preţul petrolului. Grupul anglo-olandez nu este singura "victimă" a guvernelor statelor bogate în petrol care vor să obţină cu orice preţ un profit mult mai mare din exploatarea rezervelor naturale naţionale.
Până nu demult, ţările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare tânjeau după investitori străini care să le ajute să-şi fructifice rezervele naţionale de petrol. În condiţiile în care preţul barilului de petrol creşte văzând cu ochii, în mare parte alimentat de speculaţiile legate de insuficienţa rezervelor şi refuzul OPEC de a creşte producţia, statele bogate în petrol anchetează la sânge companiile energetice străine care activează pe teritoriul lor.
Totul în speranţa că vor obţine o participaţie mult mai mare din proiectele de dezvoltare petrolieră ale grupurilor energetice prezente pe teritoriul lor.
Dispută legată de preţul combustibilului
Oficialii argentinieni acuză grupul anglo-olandez că ar fi încălcat prevederile de mediu şi au transmis reprezentanţilor companiei să închidă rafinăria din Argentina.
Chiar dacă a negat acuzaţiile, Shell a demarat procesul de oprire a activităţilor rafinăriei, dar a ţinut să preziceze că decizia guvernului de la Buenos Aires va duce după sine la diminuarea rezervelor energetice, în condiţiile în care unitatea furnizează 15% din capacitatea totală de rafinare a Argentinei şi 20% din rezervele de combustibil. Acesta este cel mai nou conflict d